Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ulkomaille muutosta ilmoittaminen

Lisätty 12.03.2016

Ulkomaille muutosta tulee ilmoittaa Suomen viranomaisille

Kun muutat Suomesta ulkomaille, sinun täytyy ilmoittaa muutosta maistraatille ja Kelaan. Muutosta imoittaminen tapahtuu muuttoilmoituslomakkeella. Voit tehdä muuttoilmoituksen internetissä tai lomakkeella, jonka saa maistraatista tai postista. Muuttoilmoitusta tehtäessä on tärkeää huomioida, että maistraatin muuttoilmoituslomakkeella ei ilmoiteta ulkomaille muutosta Kelaan, vann tätä varten on oma lomake. Jos muutat ulkomaille enintään vuodeksi, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan säilyy.

 

Ilmoitus ulkomaille muutosta Kelaan

Ulkomaille muutosta sekä myös tilapäisestä enintään vuoden kestävästä ulkomailla oleskelusta on ilmoitettava Kelaan. Muuttosta ulkomaille tai työskentelystä ulkomailla voidaan ilmoittaa Kelaan sähköisessä asiointipalvelussa tai Kelan muutto ulkomaille ja työskentely ulkomaille lomakkeella (lomake Y 38). Lomakkeen voi postittaa mihin tahansa Kelan toimistoon. Jos muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, kannattaa myös tilata Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Yli vuoden kestävä ulkomailla oleskelu katsotaan pysyväksi muutoksi.

 

Ilmoitus ulkomaille muutosta Maistraattiin

Muuttaessasi Suomesta ulkomaille on muutosta ilmoitettava maistraattiin. Ulkomaille muutosta Maistraattiin ilmoitetaan muuttoilmoituslomakkeella. Muuttoilmoituslomakkeen voi lähettää verkkopalvelun kautta. Ilmoitus on perhekohtainen, joka tarkoittaa sitä, että voit ilmoittaa samalla lomakkeella kaikki mukanasi muuttavat perheenjäsenet. Jos ilmoitat muutostasi jo ollessasi ulkomailla, voit postittaa lomakkeen Maistraattiin Suomeen tai toimittaa sen paikalliseen Suomen edustustoon. Mikäli postitat lomakkeen Maistraattiin, tulee se postittaa sen kunnan Maistraattiin, joka oli viimeisenä kotikuntasi.

Kun muutat pysyvästi ulkomaille, sinulla ei enää ole kotikuntaa Suomessa. Tämän sijaan Maistraatti merkitsee sinulle ns. väestökirjanpitokunnan, joka on se kunta joka viimeisenä oli kotikuntasi.

Pitämällä tietosi ajan tasalla Suomen väestötietojärjestelmässä varmistat viranomaisten yhteydenottojen perille saapumisen. Tällaisia yhteydenottoja ovat mm. äänioikeusilmoitus ja asevelvollisuusasiat. Suomen kansalaisilla on äänioikeus Suomen valtiollisissa vaaleissa myös ulkomailla asuessaan.

 

Ulkomaille muutosta ilmoittaminen ulkomaan viranomaiselle

Ulkomaille muutettaessa muutosta tulee ilmoittaa myös tulomaan viranomaiselle tulomaan lainsäädännön mukaan. Muuton vakinaisuus tai tilapäisyys tulomaan näkökulmasta ratkaistaan myös tulomaan lainsäädännön mukaan. Pääsääntöisesti toisen maan viranomaisen tekemät päätökset eivät sido Suomen viranomaisia. Eli vaikka esimerkiksi Thaimaan viranomainen ei katsoisi sinun muuttaneen vakituisesti Thaimaahan, Suomen viranomaisten silmissä olet muuttanut vakituisesti ulkomaille, mikäli oleskelusi Thaimaassa kestää yli vuoden. Poikkeuksena tästä pääsäännöstä on kuitenkin toisen pohjoismaan viranomaisen tekemä päätös, joka sitoo myös Suomen viranomaisia.

Toisen pohjoismaan ollessa tulomaa ja tämän tulomaan lainsäädännön mukaan asut vakinaisesti tulovaltiossa, merkitään sinut Suomessa maasta muuttaneeksi sen jälkeen, kun tulomaan viranomaisen lähettämä vahvistus rekisteröinnin hyväksymisestä saadaan Suomeen maistraattiin. Pohjoismaiden viranomaisten välillä tiedot välittyvät sähköisesti.

 

Haluatko tutustua rakkautta ja parisuhdetta etsiviin ulkomaalaisiin naisiin?

Ulkomaalaiset naiset arvostavat suomalaista miestä ja tämän erityispiirteitä. Ota ensimmäiset askeleet kohti onnellisempaa elämää ulkomailla ja liity kansainväliseen deittiyhteisöön. Valitse mieltymyksiäsi parhaiten vastaava deittiyhteisö alla olevista linkeistä.

 

 

 

Markkinoiden parhaat lainat ja kulutusluotot

Parhaatlainat.fi

 

 

 

OLE MUKANA MIESASIA