Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hyväosaiset porskuttavat ja kansa vikisee

Lisätty 04.04.2016

Hallintarekisteri ja Panaman tietovuoto liittyvät toisiinsa, kirjoittaa Martti Asikainen Uusi Suomi verkkolehden Puheenvuoro blogissaan

Veroparatiisit ja kaavailtu hallintarekisterilain uudistus liittyvät läheisesti toisiinsa. Suomeen on ajettu vuodesta 2014 lähtien uutta arvopaperikeskusasetusta, jonka avulla osakkeiden ja omistusten piilottamisesta tulisi paljon entistä helpompaa, eivätkä edellä mainitun kaltaiset tietovuodot välttämättä saisi aikaan kovinkaan suurta tuhoa yritysten ja henkilöiden maineelle. Hallintarekisterin uudistaminen olisi mahdollistanut sen, että oikean omistajan selvittämisestä voisi tarvittaessa tehdä lähes mahdotonta, kun omistusta vain ensin ketjutetaan tarpeeksi monen eri rekisterin kautta.

 

Suomalaiset poliitikot ovat valmiita valehtelemaan ja peittelemään tosiasioita saadakseen ajettua läpi eturyhmilleet tärkeitä asioita, Martti Asikainen kirjoittaa

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) oli valmis menemään jopa niin pitkälle, että hän valehteli eduskunnan kyselytunnilla kaavaillun uudistuksen todellisesta luonteesta. Tuolloin ministeri väitti virheellisesti, että noin yhdeksänkymmentä prosenttia viranomaisista kannattaisi kiisteltyä hallintarekisteriä kun todellisuudessa sitä puolsi vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista. Ministerin päässä luvut olivat yllättäen kääntyneet toisinpäin. Kyse oli tietoisesta harhaanjohtamisesta, jolla pyrittiin vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon. Teosta ei kuitenkaan seurannut mitään jälkitoimenpiteitä.

Valtiovarainministeriö oli aikaisemmin tehnyt myös erillisen sisäisen muistion suomalaisista toimittajista, joille se oli valmis antamaan haastatteluja kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen tiimoilta. Kyseiseen muistioon oli määritelty myös etukäteen yksi suomalaisista tiedotusvälineistä, joka saisi tulevasta lakivalmistelusta taustamateriaalia jo etukäteen. Valtiovarainministeriön alkuperäisen suunnitelman mukaan ministerin haastatteluun valittaisiin vain yksi tiedotusväline, jonka nimi jäi kuitenkin arvoitukseksi.

VALTIOVARAINMINISTERI Alexander Stubb on narahdellut vastaavanlaisista valheista pelottavan usein. Viime vuoden lokakuussa hän sanoi toimittajille, että osakkeiden hallintarekisteri olisi kuulemma pakko sallia myös suomalaisille, koska EU määrää niin. Hänen mukaan taustalla oli tuolloin EU:n arvopaperikeskusasetus, jonka tavoite on avata arvopaperimarkkinoita kilpailulle. Suomen oikeusministeriö oli kuitenkin asiasta eri mieltä. Sen mukaan  Suomen nykyinen järjestelmä ei ole EU-asetuksen vastaisen. Suomi on nimenomaan pyrkinyt neuvottelemaan asetukseen poikkeuksen, jolla nykyistä avointa ja läpinäkyvää osakeomistusta voitaisiin jatkaa myös tulevaisuudessa. Ei tulisi myöskään unohtaa sitä, että Suomi on saanut Euroopan unionilta erityisluvan säilyttää pörssiomistusten avoimuus nykyisellään. 

Vaikka hallitus ilmoittikin ministeri Stubbin suulla viime joulukuun alussa, että kiistellyn hallintarekisterin valmistelua ei tuoda enää eduskunnan käsittelyyn, palasi se jälleen eduskunnan pöydälle viime kuussa. Tuolloin hallintarekisteri piilotettiin kiertotermien taakse ja puhuttiin arvo-osuusjärjestelmästä. Lain eduskunnalle esitteli kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) Stubbin ollessa yllättävällä työmatkalla. Hallituksen esityksessä ei puhuttu suoraan hallintarekisteristä, mutta käytännössä laki mahdollistaisi hallintarekisteröinnin sellaisen arvopaperikeskuksen kautta, joka tarjoaa toisen EU-maan toimiluvalla hallintarekisteröintipalveluita Suomessa.

Nyt tulisi muistaa ennen kaikkea se, että Alexander Stubb on saanut uransa aikana lukuisia merkittäviä lahjoituksia nimekkäiltä liikemiehiltä. Esimerkiksi hänen EU-vaalikamppanjaansa tukivat kaikista avokätisimmin Britanniassa asuva Chaim "Poju" Zabludowicz, Sampo-kosnerin, UPM:n sekä Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, Goldman Sachsilla pitkän uran tehnyt John Lindfors sekä Fortumin entinen toimitusjohtaja Mikael Lilius. Ei liene sattumaa, että kiisteltyä hallintarekisteriä ajettiin kuin käärmettä pyssyn piippuun. Hallintarekistereillä haluttiin piilottaa mm. Nordean veroparatiisi-kytkökset.

 

Asumaan Ulkomaille ylläpidon kommentti: Tämä hallintarekisteriasia sekä Panaman tietovuodossa ilmi tulleet veronkiertoasiat ovat esimerkkejä siitä, miten varallisuutta pyritään keskittämään pienen piirin keskuuteen. Kansa pidetään kurjana ja eliitti palkitsee toinen toisiaan.

 

Martti Asikainen on Puheenvuoro bloginsa kuvauksen mukaan  yhden lapsen isä ja kotoisin tuolta "rautatien toisesta päästä", punajuurien majoilta Kolarista. Elämänsä aikana hän on asunuttanut niin Kolaria, Raahea, Oulua, Helsinkiä, Singaporea kuin Düsseldorfiakin. "Vaikka asun ulkomailla, niin ajatuksissa on silti usein Suomi, kotimaani", Martti Asikainen kertoo.

 

Voit lukea alkuperäisen kirjoituksen sekä tutustua Martti Asikaisen muihin Puheenvuoro blogin kirjoituksiin osoitteessa http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi

 

Olisitko onnellisempi ulkomailla?

Jos sinusta tuntuu, että Suomessa vallitsevassa ilmapiirissä on jotain pielessä eivätkä yhteiskunnassa vallitsevat voimat anna sinun ottaa käyttöön koko potentiaaliasi, voisit olla onnellisempi ulkomailla. Silloin sinun kannattaa lukea kirjoitus asioista, joita sinulle ei kerrota Suomessa.

Voit ottaa askeleet kohti onnellisempaa elämää ulkomailla valitsemalla itsellesi parhaiten soveltuvan deittiyhteisön alla olevia linkkejä klikkaamalla.

 

 

Markkinoiden parhaat lainat ja kulutusluotot

Parhaatlainat.fi

 

 

 

OLE MUKANA MIESASIA